Hvem er vi

Peter Matzen
Ejer af Carl Matzens og Gråsten Teglværk, Peter Matzen, finder motivation i at lave noget skønt. Noget særligt og gerne specielt. Farve, blanding og format må hellere end gerne stritte i en uventet retning, når teglstenene skal produceres.
Peter Matzen er 8. generation af teglværksejere, hvis historie startede tilbage i 1750 med et ædelt og dog ret primitivt produkt. I dag er ønsket for Peter Matzen, at Matzen Tegl bliver anerkendt som et visionært, internationalt brand i konstant udvikling. Han ønsker dog samtidig at bevare fokus på virksomhedens historie som en gruppe af gamle, solide danske firmaer, der har fødderne solidt plantet i den danske jordbunds-ler.

Carl Matzens Teglværk
1750 fik en teglmester fra Iller af hertugen af Glücksborg tilladelse til at oprette teglværket. Han skaffede sig jorden, der både havde god ler og en skov, hvor man kunne hente brændsel. Grundlæggerens datter giftede sig med en Matzen, og de overtog senere teglværket. Siden da har det været i familien Matzens eje.
Værket er den ældste danske industrivirksomheder, der i alle årene har været i familiens eje og placeret på samme sted.
Teglværket var oprindeligt et gårdteglværk, og ejerboligen er det gamle stuehus. Det meste af jorden er i dag bortforpagtet.
Når et teglværk har ligget på samme sted i så mange år, sætter det sig naturligvis spor. Tydeligst er lergravene, men også bygningerne fortæller historie. Man kan således finde spor efter de tre ovntyper, der har været anvendt på teglværket. To egestolper i den ene lagerhal bærer i ca. tre meters højde tydelige brandspor. Stolperne er efter sigende fra den gamle kammerovn. Dele af den gamle ringovnsbygning anes også stadig, og tunnelovnen nutidens brænderteknologi - anvendes hver eneste dag.
Teglværket ejes og drives i dag af sønnen Peter Matzen, som er 8. generation og ligeledes ejer af Gråsten Teglværk.

Gråsten Teglværk
Teglværkets første ejer var hertug Ernst Günther, den daværende besidder af Gråsten Slot. Ved genforeningen i 1920 blev værket overtaget af staten sammen med slottet.
I 1922 blev teglværket købt af Johan Heinrich Clausen, der også ejede Hillerød Teglværk. Hans søn Erik Clausen blev bestyrer og overtog værket i 1931. Efter hans død i 1959 drev enken Elisabeth Omogen Clausen teglværket videre.
I 1962 eller 1963 blev det omdannet til et aktieselskab, med familiemedlemmer, teglmester Peter Hansen og de øvrige værker ved Nybøl Nor som aktionærer. I de følgende år skete der flere ændringer i aktionærkredsen. Fra 1982 til 1984 lå teglværket stille på grund af afsætningsvanskeligheder.
Teglmester Peter Hansen blev i 1963 direktør men døde i 1983. Hans søn Erik Hansen overtog direktørstolen i 1984. Sidst i 1980'erne var der brug for store investeringer i værket, hvilket de teglværker, der havde aktier i foretagendet, ikke var interesseret i blev gennemført. Samtidig var der priskrig på tegl, og indtjeningen var ikke særlig god. Det førte til, at Carl Matzen i 1988 overtog alle aktier. Teglværket ejes og drives i dag af sønnen Peter Matzen, som er 8. generation og ligeledes ejer af Carl Matzens Teglværk.